čtvrtek 13. listopadu 2008

maDriD

Pro Hanku to cele zacalo uz ve ctvrtek. Po dopoledni skolce pekne napapkat, pak honem domu udelat svacu z obedovych bagetek a hura na nadrazi. Cela napjata jestli dostane po netu nejak pochybne objednany listek... A nebyli by to frantici aby neprichystali stavkove prekvapeni. Chapete? Mesice tam sedi na zadku a jen co se rozhodne nekam jet, tak maj stavku. Nastesti jejiho vlacku se to netykalo tak nasedla a uz frcela... pet hodin asi. Další zastavka: PARIZ. juch :) Sla se trochu cournout a jo, nocni je super. Mimochodem Eiffelovka je ted na modro a ano, blikani v japonskem stylu se nevyhla.


Kolem desate nasednout do busku AirFrance a uz byla na letisti. Jednoduchy, hm? Ted uz jenom prezit noc... oooo ano, letelo ji to az rano. Ale co delat když tak pozde v noci/brzo rano by se cekani vyhla vlaky a busy nejezdi? Check-in a uz se velebi, uzasne zrychleni, spanek mezi mraky, vychod slunce, hluboko pod nima malicka letici letadylka, zemi ani nevidet. Mekoucke pristani a uz si to sinula k metru.

Ruzova, zastavku sedivou, svetle modra... Je u hlavniho nadrazi. Koupit něco k snidanovemu snedku a uz uz jde na vlacek Renfe, směr ALCALÁ DE HENARES, studentske to mestecko kde bydli a funguji Lena s Pajou. Muck muck – privitani ve spanelsko/francouzskem stylu. Dostala vyborny obidek, schrupnout na gauci ji nechaly a mestecko ukazaly... Pekne pekne, sama cihla.









...u holek.

Tak a vecer. Zpatky do města a na letiste a vyzvednout si Maaaru :)

Ten to nemel s cestou tak slozity ani zajimavy, kdyby se o hodku casovyho posunu nesekl a nemusel na letiste taxikem. U sebe v Lisáči nasedl na letadlo a vysedl v Madráči :) Bylo uz k pulnoci, takze metrem spolu do rezervovanyho hostelu. Jen dva prestupy (metro v Madridu je hlavni dopravni prostrednik mesta) a udajnych deset minut k hostelu. ALE! Ti blazni se jen tak pro informaci zeptali mistnich na smer k hostelu, mistni blazni nevericne kroutili hlavami nad slovem chostel v jejich ctvrti a nakonec je k nemu prepravili vlastnim vozidlem, protoze to byla ctvrt v jednu rano zradna a nebezpecna. Hostel z venku dobry, ale deset cernochu s krvelacnymi ocmi ve vestibulu a jen recepcni za neprustrelnym sklem je otocilo na pate a stopem plus poslednim metrem do centra sehnat neco prezitelnejsiho. Prvni pokus hned vysel i za dobrou cenu ctyriceti za dvojpokoj. Konec tohoto tedy dobry.

Sobota. Jen strucne shrnuti? Pozdni vstavani (vzhledem k hostelovym obtizim myslim omluvitelne), shaneni turist-ofis, mapy, Caixa Forum:



..., Dům ilustrovaných mužů, muzeum s Rembrandtem, parque del Retiro jen tak okrajove, spousta madridskych centrovnich ulicek. Haf hafo hostelu, zadny neohromil. Taaakze... se rozhodli vyuzit nabidky noclehu u holek a ano, pro Hanku znovu/pro Maru poprve – do Alcaly.

No povedeny vecer, rano neprilis nadsene vstavani (zvlaste u nekterych, ze Maro :) A pak prohlidka Alcaly. Tentokrate pruvodce delala Typ-Typ, vsak uz to mela v maliku, ne? Tak. Vsude sama cihla (opet), Cervantes a Quijoti, spousty capu. Po navratu do Madridu byl úkol dne – sehnat hostel, at uz ty holciny neotravujou, ze – splnen hned na první pozeptani. Juch, peknej malej pokojicek esteva levnejsi nez ten puvodni hostel, a to prosim primo v centru uplne nejcentrovatejsim. No a pak pekne nalehko uz bez batuzku zase cournout po meste. Sol, plaza Mayor, spousta kostelu jakychsi ani nevim cich, Palacio Real, parky a zasejc parky, a pak pozdni business oddeleni města mrakodrapove. A liduprazdne. A co ja vim co jeste, proste nocni Madrid skoro tak dobrej jako nocni Pariz :)



Pri pondelku do muzea Reina Sofia s Guernicou od Picassa a pristavbou Jeana Nouvela. Flirt s myslenkou jet do Toleda. Zamitnuto nakonec. Byci arena s cirkusem a obrima nohami:


..., park, vysilaci vez (foto dale), park, plavba po jezirku, kristalovy palac, oblouk, muzeum naky, a... a... uz ani nevim. Nohy usoupane az ke kolenum.






Rano vstavani neradostnejsi nez jindy, Mara musel na letiste. No Hanča pak ještě chvili tak nak jakoze spala. No a pak musela i ona, vratila klice, na metro, na letiste... kontrola, pipala tak ji sakra osahali. Pak do letadla, tetokrat ne u okynka :( pak zasejc spala, ta jedna! Pristani nake neumele, asi pilot zacatecnik. Buskem k Invalidovne. A pak cely den zase Pariz. No jo :) Ale tam se clovek nikdy nenudi, videla uplne vsecko zase, na Montmartru byla, u Pompidou, Notre Dame, Pantheon... uz ani nevim co vsecko. Kdyby neprselo a zima nebyla mohlo to byt jeste o neco lepsi... zakonceni vyletu.


O pulnoci se nalodit (vevlacit?) a v sest rano byla v BRESTU jako na koni. Na devět do skoly. No ani uz spat nesla, jen by ji to rozdrazdilo. Doma necekala zadna katasrofa (vyplaveny pokojik, vykradeny pokojik...) ale pohled od Dasi cimzto velice dekuji i Hanka dekuje, uz visi :) Tak at není poslední vy vsici tam!

Zaverem? Skvele...

3 komentáře:

mgkm řekl(a)...

No, konečně, poslední dva dny musela být zaznamenána na tomto blogu abnormální návštěvnost..... Tak to já.... 8)

D'ave řekl(a)...

Ja teda taky...:(
Jen sluno rano vstane,
Dave uz blogy kontroluje,
jeste zamete dvur
a uz pospicha v school.
Nez k bagete k obedu zasedne,
blogy si znovu prohledne,
Pak, kdyz vecer nadchazi,
znovu blogy prochazi,
---p o r a d---n i c---
jen si uklidi stul,
... a jde spat.

Tak, tak, Eiffelovce to v modre slusi, zda se mi, vic... a co byly zac ty obrovske "nohami"?

h-czech řekl(a)...

V úterý 63 načtení blogu, ale včera teda jako nic moc... jen 62! Eiffel v modrém určitě je dobrej, ale mohli nějak inovovat japonské bliky. A měli by se začít připravovat na angličtinu roku 3000 :)

Obrovské plastové a správně kýčovité nohami byl "Circus American". Viděli jsme jejich tygry, krásný kočky, kdyby se to dalo normálně krotit, chci je doma.

Jo a Caixa Forum je pecka, akorat jsem to poradne mobilem nevyfotil, takze:

http://www.flickr.com/search/?q=caixa%20forum&w=all&s=int